top of page

PEV online (21.10.): ZAVAŘUJEME

Aktualizováno: 27. 10. 2020

Po minulém týdnu si odpočineme od koláže a pořádně si zase zakreslíme!


Už je možná konec léta, ale i na podzim můžeme zavařovat. Vzpomněla jsem si na to, když jsme o víkendu natrhali na louce první šípky. Zjistila jsem, že i ty se dají zavařit, stejně jako jablíčka, hrušky nebo v létě okurky. Určitě tyto velké sklenice znáte od babiček nebo maminek. My pak hotové kompoty jíme k nedělním obědům a jsou moc dobré. Proto dnes zkusíte "zavařovat" na papíru i vy. :-)


Dejte si papír A4 na výšku, aby jsme mohli udělat sklenici pořádně vysokou a baculatou, musíme ji celou naplnit. Zkuste napodobit tvar sklenice, jakou znáte, jednu takovou prázdnou sklenici vám dám dolů. Tvar volte jednoduchý, jelikož ho na konci kreslení celý vystřihneme. Nakreslete ho tužkou a nezapomeňte na víčko! Dovnitř vaší sklenice můžete umístit cokoliv, co budete chtít zavařit (nemusí to být ani jedlé). Kdo chce může se inspirovat podzimním obdobím. Kdo ne, vybere si klidně nějakou hračku nebo věc, kterou má doma a ví, jak vypadá.


ÚKOL: nakresli a následně vystřihni zavařovací sklenici, kterou naplníš mnoha STEJNÝMI předměty (ovoce, zelenina, hračky, příbory, hudební nástroje, květiny, psací potřeby, hřebíky,...)


MATERIÁLY: obrys sklenice obyčejnou tužkou, nůžky (se stříháním mohou pomoct rodiče) zbytek pastelky/fixy/vodovky.













Také slavní umělci hromadili nejrůznější předměty. Jedním z nich je třeba francouzsko-americký výtvarný umělec Arman. Podívejte se na nějaká jeho díla.



Doma jsme zavařili všechno možné. Houby, třešně, ale i stromečky, když se někdo těší na Vánoce, nebo dokonce panenky! Někdo sklenici také naplnil po okraj zelenou trávou a do té druhé dal kostičky na hraní.

620 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page