top of page

PEV online (7.4.): ZVÍŘE JEDNOU BARVOU

Aktualizováno: 12. 4. 2021

Zkusili jste někdy použít pouze JEDNU jedinou barvu na celý obrázek? Dnes se do toho pustíme. Takový obraz se pak jmenuje monochromatický = mono = jeden. Pomocí zesvětlování nebo ztmavování jedné barvy - třeba modré - dosáhneme mnoha odstínů.


Zesvětlovat temperu a vodovku jsme zkoušeli. A to tak, že jsme do modré barvy přimíchali trochu bílé a nebo naředili vodou. Naopak ztmavujeme černou barvou. K této technice přikládám pro připomenutí video, které vám mohou rodiče pustit, je v angličtině, ale zvuk není třeba.:-)


U obrazů malíře Lubomíra Krátkého můžete vidět ukázku použití pouze modré barvy + černé a bílé. Ano, modrá barva je u umělců velice oblíbená, je na ní zaměřený dokonce výtavrný styl, který se jmenuje modrý kubismus.


A tady další obrazy, které už ale mají přimíchané nějaké barvy navíc, to my dnes ale NEDĚLÁME! Tak pouze pro inspiraci. Autoři: Marc Chagall a Picasso.


Úkol: namaluj nejlépe temperami nebo vodovkami tvé oblíbené zvíře. Neboj se mu udělat krásný portrét pěkně zblízka. Vyber si pouze 1 základní barvu (červená, zelená, modrá), která se ti k němu hodí. Například liška může být polární v modré barvě, ale také ohnivě zrzavavá malová červenou barvou.

Materiály: tempery/vodovky, tvrdší papír A4/A3 - čím větší, tím lepší.


Na vaše hotové monochromatické obrázky se těším v neděli 11. 4. 2021.



Lili; "Lesní zvířátka"


Kryštof + brácha Viktor; "Žába, škvor"


Lea; "Prasátko"


33 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page