top of page

PVV online (12.10.): ZABYDLENÉ SOCHY

Aktualizováno: 20. 10. 2020

Chtěli jste být někdy sochařem? Sochař je autorem soch, které můžete vidět třeba na náměstí vesnice či města, kde žijete. Sochaři pracují nejrůznějšími technikami. Jistě znáte modelování z hlíny a každý z vás určitě někdy modeloval doma z barevné plastelíny. Dnes si ale zkusíme modelovat z alobalu! Při práci se necháme inspirovat slavným sochařem, malířem a grafikem Albertem Giacomettim. Jeho díla byla k vidění také u nás v Česku minulý rok v Národní galerii v Praze. Je známý především díky jeho "vyzáblým" sochám. Můžete si je prohlédnout níže.



Také my budeme tvořit figurativní sochy po vzoru slavného umělce. Figura znamená postava, která může stát, ležet, sedět nebo být v pohybu. Každé tělo postavy je jednoduše tvořeno z hlavy, krku, trupu, rukou a nohou. Nezapomínejme prosím na dlaně a chodidla.

Modelovat budeme z alobalu. Věřím, že ho má vaše maminka v kuchyni. Pro inspiraci a přesný postup vám sem nasdílím video, jak se taková figura (figurka) tvoří. S rozvržením částí těla na obdélníku alobalu můžou pomoci rodiče.


Materiály: 1 obdélník alobalu (1 postava), černá fixa, nůžky





Úkol: vymodeluj alespoň tři alobalové postavy v různých činnostech/pohybech a vyfoť je v prostředí, ve kterém mohou činnosti vykonávat. Následně každé vyfocené zátiší s postavou pojmenujte. Několik příkladů - Vařící maminka. Tatínek hledající kočku. Spící postava. Ztracený turista. Vetřelec u mě doma. Tanečník v obýváku. Potapěč ve vaně... Je povoleno mít i sousoší.


Tip: fotky pořizujte ostré a na denním světle, na webu budou vypadat ještě lépe. Nebojte vyfotit zátiší celé i s věcmi okolo, ať je efekt více zabydlený.


Hrajte si a buďte vtipní ve výmýšlení charakteru postaviček!

Pro další inspiraci posílám podobnou práci českého umělce Jiřího Černického s názvem Jehelníčky.




Moc se těším do neděle 18.10. 2020 na zabydlení postaviček u vás doma nebo zahradě! Užijte si to a nebojte se překročit minimum 3 postaviček. Ať tu máme pěknou galerii.





Zde jsou práce od vás. Byli jste velmi vtipní a kreativní ve vymýšlení prostoru, ve kterém figura žije. Děkuji vám za to!

Chci ještě jednou velmi poděkovat schopným dětem a jejich obětavým rodičům, kteří jsou v plném nasazení pro pomoc s úkoly.


Daneček, 1. Děda kouká na televizi a u toho si čte noviny, 2. Hasič hasí fastfood, 3. Tatínek na toaletě




Aslanek, 1. Aslanek chytá ryby, 2. Tatínek na motorce, 3. Balerína




Táda (PEV), Odpočívač

154 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page