top of page

PVV online (19.10.): ESTETICKÝ KRAJÍC

Aktualizováno: 2. 11. 2020

Naposledy jsme si povídali o některých známých umělcích, od kterých jsme se nechali v práci inspirovat. V průběhu dnešního zadání vám ráda představím některé další.


Dnešní úkol nese název Estetický krajíc. Chléb určitě domů vaši rodiče pravidelně kupují nebo ho sami pečou. Takovému ukrojenému chlebu pak říkáme krajíc. A proč se tu vůbec o nějakém pečivu zmiňuji? Protože dnes našimi plátny nebo papíry budou právě krajíce chleba!


Poproste rodiče, ať vám krajíc chleba ukrojí oni, to rozhodně sami nedělejte! Použijte ten, který máte doma, může být i toastový. Výběr je dle vašich zásob. Krajíc chleba dnes využijeme jako prostor, kam můžeme kreslit. Bude takovým naším malířským plátnem. A jaké barvy nebo materiály použijeme? Určitě na jedlý chléb použijeme i "jedlý" materiál a zásobárnou nám bude kuchyň.

Vytvářejte barevné obrazce ze salámu, vykrojte kolečka ze sýru, hrajte si s tenkou linkou pažitky... nebo vymyslíte ještě něco lepšího? Toastový chléb jíme k snídani také na sladko s medem, džemem nebo čokoládovým máslem. Takže se neomezujme pouze slanou verzí. Výsledkem bude dílo, které můžete sami sníst. :-)


MATERIÁLY: potraviny, koření.


ÚKOL: při zdobení chlebíků máte všichni za úkol se inspirovat známým abstraktním umělcem a jeho dílem. Napozorujte si jejich práci. Jaké barvy jsou pro obrazy typické, vytváří oblé, nebo hranaté tvary? Vaším úkolem bude pracovat STEJNĚ jako dotyčný autor. Díla doslova kopírovat nemusíte, pokud nechcete. S výběrem umělců si nechte pomoct rodiči - vyberte si specifického autora, jehož dílo okamžitě poznáte.


AUTOŘI ABSTRAKCE: František Kupka, Piet Mondrian, Joan Miró, Mark Rothko, Jackson Pollock, Yves Klein, Jasper Johns, Pablo Picasso, Barnett Newman, Vasilij Kandinskij, Gerhard Richter.


Co znamená slovo abstrakce a abstraktní umělec? - Malíř nemaluje ani nekreslí konkrétní postavy, zvířata nebo věci. Jde o propojení tvarů a barev, které vyjadřují nálady.




Na vaše estetické chlebíky se budu těšit do neděle 25.10. 2020. Prosím rodiče, aby k zaslanému obrázku poslali také jméno umělce, ze kterého děti vycházely.




Aslanek, Piet Mondrian "Bugi Vugi na Broadwayi" (1942)



Daneček, vlastní námět "Traktor"


Natálka, vlastní námět


59 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page