top of page

PVV online (2.11.): PODZIMNÍ KRAJINA

Aktualizováno: 24. 11. 2020

Podzimní prázdniny jsou u konce, ale samotný podzim nám zdaleka neskončil. Každý den pozorujeme, jak listy na stromech mění barvy a venku se ochlazuje. Věřím, že čas s rodiči trávíte jistě procházkami venku v parcích nebo v lese.


Krajina přinášela inspiraci už malířům minulých století. Rádi se jí věnovali impresionisté, kteří poprvé vyšli ze svých ateliérů ven do přírody a kreslili tzv. v plenéru (= venku). Zajímali se o rozklad tvarů pomocí světla. Ale pozor, světlo sluníčka je velmi rychlé a během dne, víte sami, že se rádo mění. Proto takový impresionista musel pracovat rychle a nestihl se kreslit s detaily. Jeho cílem bylo zachytit momentální okamžik (jako cvaknutí fotoaparátu nebo mrknutí oka). Zní to možná složitě, ale některé takové obrazy vzniklé v plenéru si ještě ukážeme...


Myslím, že barvy listopadových dní jsou pro nás jako stvořené! Pojďme dnes kreslit jako impresionisté a zachyťme okamžik z procházky venku. Přírodu, atmosféru, světlo. Obrázky raději tvořte doma v teple, krajinu z procházky si zapamatujte, nebo poproste o fotografii rodiče. Kdo bydlí přímo v Teplicích, krásné odrazy v hladině vody nalezne třeba v Zámecké zahradě a zalesněné cesty na Doubravce.


MATERIÁLY: volné (pastelky, křídy, vodovky, tempery,...), papír (A4, A3) zvolte podle tématu - na šířku pro rozlehlé vodní plochy nebo pohled na hory a na výšku při zachycení třeba klikaté cestičky v lese.



Autoři obrazů jsou Francouzi Pierre-Auguste Renoir a Édouard Manet.



Na vaše krásné podzimní krajinky se budu těšit do neděle 8.11. 2020. Kdo by za týden stihl obrázků více, budu ráda za více dokumentačních fotografií.




Daneček, "Podzimní Adolfov"



Aslanek, "Odraz"


Natálka, "Kopečkatá krajina"

35 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page