top of page

PVV online (9.11.): STRAŠIDELNÝ SEN

Aktualizováno: 18. 11. 2020

Období svátku dušiček (též Památka zesnulých) máme za sebou. Samotný vznik dnešních podob tohoto svátku sahá hluboko do historie. Už dávní Keltové slavili svátek zvaný Samhain, kde věřili ve zvláštní tradice... Na ochranu před zlými duchy se lidé převlékali do hadrů a malovali si obličeje. Nepřipomíná vám to některou dnešní podobu Svátku zesnulých? Ano, je to právě Halloween, který jistě dobře znáte právě díky strašidelným kostýmům, do kterých se děti převlékají a koledují. Tento svátek se slaví v anglicky mluvících zemích a jeho kořeny sahají až ke Keltům.


Po celém světě je spousta zajímavých podob tohoto magického svátku. Ale o tom zase někdy příště.


U strašidelné tematiky zůstaneme a tajuplno pustíme do našich snů! Určitě měl každý z vás alespoň jednou nějaký strašidelný sen, který se mu v noci zdál a po probuzení nad ním dlouho přemýšlel. Lidé si sny rádi zapisují, aby na mě nezapomněli. Některé sny bychom si možná raději ani nepamatovali, co myslíte? Jsou to noční můry, kde bojujeme s příšerami nebo utíkáme sami temným lesem. Jaké nejstrašidelnější sny se vám zdáli, vzpomenete si na jejich příběh? Inspirujeme se Kelty a znázorněním našeho snu budeme vyhánět naše noční můry. Jdeme na to!


ÚKOL: nakreslete/namalujte na papír A4 podobu vlastního STRAŠIDELNÉHO SNU. Může to být i příběh, o co ve snu šlo, co se v něm stalo. Můžete si dovolit být abstraktní a vystihnout náladu snu. Zachyťte ten nejstrašidelnější moment, aby se báli i diváci při pohledu na váš obrázek. :-)


MATERIÁLY: pastelky nebo fixy + nezapomeňte na černou! Dodá strašidelný/temný efekt vašemu snu.


Fotografie jsou pořízeny z výstavy Sen ve snu ve Veletržním paláci.




Na strašidelné výsledky s názvem obrázku se budu těšit v neděli 15. 11. 2020.




Daneček, "Noční můra"

36 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page