top of page

PVV online (8.2.): EMOCE V ABSTRAKCI

Aktualizováno: 15. 2. 2021

Dnešní hodina nám odkryla další velké umělecké téma a to abstrakci. Abstraktní kresba nebo malba se pozná tak, že nezobrazuje nic konkrétního, ale snaží se zachycovat emoce, nálady, pocity, prožitky člověka. Je to nefigurativní umění (= žádné postavy).


Děti si vymyslely nejrůznější emoce, negativní i pozitivní a ty jsme nakonec rozlosovali mezi sebe. Každý dostal za úkol znázornit alespoň jednu. Pilnější žáci se pustili do více obrázků, za to jim děkuji!


Na hodině jsme si promítali práce nejznámějších abstraktních malířů, se kterými se děti můžou setkat v bežném životě velice snadno. Jelikož některé jejich obrazy jsou dnes k vidění třeba na látkách oblečení, architektuře, nábytku nebo jiném užitém umění.



Mark Rothko



František Kupka


Úkol: 1 abstraktní obraz = jedna emoce (štestí, radost, hlad, překvapení, smutek, vztek, naštvanost, zranění atd.) Pracovali jsme na papír A4, ale někdo zvolil větší formát.

Materiály: vodovky, fixy, pastelky, nůžky.


Kryštof, "Radost"


Terezka, "Překvapení", "Zima", "Tučňák na ledě", "Srdíčko na šípu, a když se do někoho strefí, tak se zamiluje...", "Souhvězdí"


Lilianka, "Dobré i špatné překvapení"


Aslanek, "Zlost", "Radost"


Lea, "Radost"

20 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page